Jump directly to main navigation Jump directly to content

 Energieconcept

Energie
op korte afstanden

Als hernieuwbare energiebronnen besparen wind, water en zon fossiele brandstoffen. Maar ook uit afval kan op een klimaatvriendelijke en vooral betrouwbare manier energie worden opgewekt. TAS benut het energiepotentieel van niet-recyclebaar restafval en voorziet het naburige H&R Chemisch-pharmazeutische Spezialitäten GmbH 24 uur per dag van proceswarmte en elektriciteit. Een modern energieconcept, gekenmerkt door de hoge efficiëntie van gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit en de korte afstand tussen het opwekkende TAS en het verbruikende H&R.

Status: Januari 2024
Het originele document kan als PDF worden gedownload in het beveiligde gedeelte.

 

§ 1 Algemeen

Geaccepteerd worden alleen brandbare afvalstoffen die zijn opgenomen in het voor de TAS goedgekeurde afvalstoffenoverzicht, en waarvoor een geldig bewijs van deugdelijk afvalstoffenbeheer kan worden overgelegd. Onbrandbare materialen dienen zo veel mogelijk te zijn verwijderd uit de afvalstoffen. Het vlampunt van het aangeleverde materiaal dient minimaal 80°C te bedragen, en de ontbrandingstemperatuur minimaal 100°C.

Indien het aangeleverde afval niet voldoet aan deze acceptatievoorwaarden, wordt het afgekeurd voor de TAS. Door particulieren aangevoerd afval wordt niet geaccepteerd.

Storende stoffen en andere stoffen die niet voldoen aan de acceptatievoorwaarden, die pas als zodanig worden herkend na storting in de bunker, worden voor rekening van de leverancier van de overige stoffen gescheiden en op deskundige wijze afgevoerd.

 

§ 2 Stofvormig afval

Stofvormig afval wordt alleen in combinatie met bindmiddelen of in geperste vorm geaccepteerd, om stofontwikkeling in de TAS te voorkomen.

 

§ 3 Slib

Slib kan uitsluitend worden aangeleverd in ontwaterde vorm. Het gehalte aan droge stoffen (DS) en de schuifsterkte dienen voor aanlevering te worden afgestemd met de TAS. Het slib mag geen organische oplosmiddelen of vrij water bevatten.

 

§ 4 Volumineus afval

Volumineus afval waarvan de afmetingen groter zijn dan 80 x 80 cm (bijv. meubels, bouw- en sloophout, houten emballage) kan uitsluitend in overleg en gescheiden worden aangeleverd. Metalen emballage wordt uitsluitend leeg geaccepteerd.

 

§ 5 Slangen, banden, wikkelmateriaal

Slangen, banden, wikkelmateriaal e.d. worden uitsluitend geaccepteerd indien zij zijn gesneden in lengten van max. 80 cm.

 

§ 6 Kunststofafval

Het pvc-gehalte van pvc-houdend afval mag in het mengsel max. 5% bedragen. Monocharges pvc-houdend afval worden niet geaccepteerd.

Fluorhoudende kunststoffen (bijv. teflon, viton etc.) en GRP en CFRP en hun samenstellende vezels worden niet geaccepteerd.

De aanlevering van monocharges met ander kunststofafval dient tevoren te worden afgestemd met de afdeling Afvallogistiek.

 

§ 7 Vloeibaar afval

Alle soorten vloeistoffen zijn uitgesloten van acceptatie.

 

§ 8 Toelaatbaar maximumgehalte aan schadelijke stoffen

Alleen niet-gevaarlijke afvalstoffen (in overeenstemming met de Acceptance Catalogue en GC) en de volgende maximale verontreinigende stoffen zijn toegestaan:

Polygechloreerde bifenylen (PCB’s) tot 20 mg/kg
Pentachloorfenol (PCP) tot 20 mg/kg
PAH tot 25 mg/kg
Chloor tot 1 Gew-%
Fluor tot 1 Gew-%
Zwafel tot 3 Gew-%
-  waarvan organisch gebonden tot 1 Gew-%
Kwik tot 50 mg/kg
Cadmium tot 50 mg/kg
Thallium tot 10 mg/kg
Antimonium tot 200 mg/kg
Arseen tot 200 mg/kg
Lood tot 2.500 mg/kg
Chroom tot 1.000 mg/kg
Kobalt tot 750 mg/kg
Koper tot 2.500 mg/kg
Mangaan tot 1.000 mg/kg
Nikkel tot 750 mg/kg
Vanadium tot 100 mg/kg
Tin tot 1.000 mg/kg
Zink tot 2.500 mg/kg
zeefresidu >5mm tot >90%

Bovengenoemde concentraties zijn gebaseerd op 1 kg afval in de originele substantie.
en:
Hexabromocyclododecaan (HBCD) * tot 500 mg / kg

* behandeld afval en resulterende mengsels (vooral met de sleutels van hoofdstuk 19 van de AVV) moeten vrij zijn van HBCD-bevattende ingrediënten!

Status: Januari 2021
Het originele document kan als PDF worden gedownload in het beveiligde gedeelte.

 

1 Algemeen

1.1 De thermische afvalbehandelingsinstallatie Salzbergen – verder de TAS genoemd – is gevestigd in D-48499 Salzbergen, Neuenkirchenerstr. 8. 

1.2 De TAS neemt afvalstoffen van publiekrechtelijke lichamen en (industriële) bedrijven aan, zulks met inachtneming van hun bestemming volgens het afvalstoffenrecht.

 

2 Gesteldheid van het afval

2.1 Geaccepteerd worden uitsluitend afvalstoffen die zijn opgenomen in het goedgekeurde afvalstoffenoverzicht en voldoen aan de acceptatievoorwaarden van de TAS (zie afzonderlijke documenten). Afvalstoffen worden uitsluitend geaccepteerd indien niet hoeft te worden gevreesd dat zij bij aanlevering, opslag en/of verbranding schadelijke effecten zullen hebben op mensen en objecten. 

2.2 Indien door de aanlevering van afvalstoffen die niet voldoen aan de voorschriften voor de TAS extra kosten ontstaan, bijv. in verband met de verwijdering van afval dat niet voldoet aan de specificaties of verontreiniging (evt. ook desinfectie), bluswerkzaamheden etc., worden deze extra kosten in rekening gebracht bij de leverancier.

 

3 Aanlevertijden en gedrag op het bedrijfsterrein

3.1 Voor het aanleveren van afvalstoffen gelden de volgende openingstijden: maandag – vrijdag 7.00 – 17.00 uur.

3.2 Daarnaast kunnen desgewenst na voorafgaand overleg tevens op andere tijden afvalstoffen worden aangeleverd. Informatie hierover wordt verstrekt door de afdeling Afvallogistiek.

3.3 Op het bedrijfsterrein gelden voor alle verkeersdeelnemers de voorschriften van het Duitse wegenverkeersreglement (StVO). Leveranciers en bezoekers zijn verplicht alle verkeers-, waarschuwings- en verbodsborden in acht te nemen.

3.4 Voor het transport van de afvalstoffen dient gebruik te worden gemaakt van geschikte voertuigen, die voldoen aan de voorschriften van het Duitse wegenverkeersreglement (StVO) alsmede de veiligheidsvoorschriften “Voertuigen” en “Afvoer van afval”. De voertuigen moeten met behulp van motorische en/of hydraulische aandrijvingen kunnen worden geleegd. Handmatige lediging van de voertuigen is uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan.

3.5 In de rangeer- en stortzone is extra voorzichtigheid geboden.

3.6 Indien voertuigen op het bedrijfsterrein van de TAS achteruitrijden, dient ervoor te worden gezorgd dat niemand hierdoor gevaar loopt. Daartoe dient bij vrachtwagens gebruik te worden gemaakt van geschikte spiegels of een achteruitrijcamera waarmee de chauffeur de gevaarlijke zone achter de vrachtwagen kan overzien. De chauffeur is verantwoordelijk voor de naleving van dit veiligheidsvoorschrift.

3.7 De verontreiniging die tijdens het lossen van de afvalstoffen ontstaat in de stortzone dient door de leverancier te worden verwijderd.

3.8 Alle voertuigen die afvalstoffen transporteren dienen op de bedrijfsweegschaal te worden gewogen. Bij het rijden op de weegschaal dienen de instructies van het personeel te worden opgevolgd, en dient de chauffeur zich te houden aan de geldende stoplichtregeling.

3.9 Onnodig verblijf op los- en laadplaatsen dient te worden voorkomen. De chauffeur van het transportvoertuig dient alles in het werk te stellen om ongevallen te voorkomen.

3.10 Het betreden van gebouwen en installaties buiten de aan- en afleverzone van de TAS is verboden. Met name het betreden van gevaarlijke zones zoals de locatie van de schaar voor grofvuil is ten strengste verboden.

3.11 Nadere details met betrekking tot de veiligheid in de buurt van installaties zijn vastgelegd in het bedrijfsreglement. Dit reglement wordt bij de poort aan iedere leverancier en bezoeker overhandigd en is als bijlage bij dit huishoudelijk reglement gevoegd. De instructies van het personeel van de TAS dienen te allen tijde te worden opgevolgd.

 

4 Algemene voorwaarden voor de acceptatie van afvalstoffen

4.1 De exploitant is niet verplicht doorlopend afvalstoffen te accepteren, met name niet bij uitval of overbelasting van de installatie. 

4.2 Iedere leverancier van afvalstoffen is verplicht te controleren of de aangevoerde afvalstoffen voldoen aan de voorwaarden die gelden voor de TAS. Op verzoek van de TAS dient de leverancier informatie te verschaffen omtrent soort, gesteldheid en hoeveelheid van de aangeleverde afvalstoffen. 

4.3 Het personeel van de TAS is bevoegd tot controle van de afvalstoffen. In voorkomende gevallen kunnen bepaalde afvalstoffen vervolgens geheel of gedeeltelijk worden uitgesloten van acceptatie. 

4.4 Tot een gerechtvaardigde weigering van afvalstoffen, bijv. omdat zij niet voorkomen in het afvalstoffenoverzicht, blijft de TAS ook na het lossen bevoegd. 

4.5 Door particulieren aangevoerde afvalstoffen worden niet geaccepteerd.

 

5 Eigendomsoverdracht

5.1 Op het tijdstip van lossen gaat de eigendom van de afvalstoffen over op de TAS

5.2 De overgang van eigendom geldt niet voor stoffen die op grond van het afvalstoffenoverzicht van de TAS niet worden geaccepteerd voor verbranding of om een andere reden worden geweigerd.

 

6 Aansprakelijkheid

6.1 Het betreden en het gebruik van de TAS vinden plaats op eigen risico. De TAS is niet aansprakelijk voor ongevallen van personen en/of met objecten of andere gebeurtenissen die schade tot gevolg hebben die plaatsvinden in de TAS

6.2 Aansprakelijkheid van de TAS voor eenvoudige nalatigheid van haar personeel en/of hulpkrachten wordt uitdrukkelijk uitgesloten. 

6.3 Iedere leverancier garandeert dat de aangevoerde afvalstoffen voldoen aan de acceptatievoorwaarden van de TAS. Iedere leverancier is in zoverre tevens aansprakelijk, ook indien geen sprake is van eigen schuld, voor schade die ontstaat door de aanlevering van afvalstoffen die zijn uitgesloten van aanlevering of die, zoals tijdens de opslag en/of verbranding blijkt, schadelijke effecten hebben voor personen of objecten. Voor het overige is iedere leverancier aansprakelijk voor de schade die door de leverancier wordt toegebracht aan personen alsmede objecten van de TAS en haar werknemers en hulpkrachten. 

6.4 Niet gegarandeerd wordt dat de aangeleverde afval- en overige stoffen volledig worden verbrand. Voor mogelijk misbruik van de afvalstoffen voor of na eventuele onvolledige verbranding wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. 

6.5 De TAS is niet aansprakelijk voor kosten die ontstaan door de weigering van afvalstoffen of het staken van de acceptatie wegens bedrijfsstoringen.

 

7 Weging

Het gewicht van de afvalstoffen wordt vastgesteld door de geijkte weegschaal van de TAS.

 

8 Slotbepaling

Bevoegde rechtbank is Lingen (Duitsland).

Afvalstoffen overzicht voor afvalverwerking de TAS

Certificaat DIN EN ISO 50001

Efb Certificaat TÜV NORD

R1-Recycling Status